Fiets je eigen smoothie op de duurzame markt in Garyp

De energiecrisis is nog niet voorbij. De verwachting is dat de tarieven weer zullen stijgen. Voorkomen is beter dan genezen. Vandaar dat er zaterdag 21 oktober een energiemarkt wordt georganiseerd in It Geahûs in Garyp. Het is een infomarkt, er zijn workshops en demonstraties. De markt wordt van 10.00 tot 16.00 uur gehouden en focust zich op energiezuinig wonen. Wat kun je allemaal doen om je woning energiezuinig te maken? Daarnaast is er een grote overdekte markt waar lokale duurzame producten te koop zijn, er zijn demonstraties, workshops, een grote bus met gratis gebruikte kleding, een talentenwerkplaats voor de kinderen en tv-kok Reitse Spanninga vertelt van alles over duurzaam koken. De toegang is gratis.

In Mienskipssintrum It Geahûs, gevestigd aan de Greate Buorren, vind je allerlei nuttige informatie over energie besparen. Op de duurzame markt staan diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het energiezuinig maken van je woning. Isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, infraroodverwarming, glas, kozijnen, er komt van alles aan bod. Maak kennis met diverse producten, zoals thuisaccu’s en koken op inductie, wissel ervaringen uit en laat je adviseren over duurzaam financieren of subsidies. Ook zijn er elektrische auto’s en gebruikte elektrische fietsen te koop en kunnen kinderen in De Talentenwerkplaats, een bus vol wetenschap en techniek, hun talenten ontdekken waarbij energie besparen een belangrijke rol speelt. Speciale gast is tv-­kok Reitse Spanninga. Hij verzorgt een lezing over duurzaam eten. Over respect voor mens, dier en natuur, zonder het verspillen van voedsel. Aanvang 11.00 uur. 

Overdekte streekmarkt

De duurzame markt in Garyp is meer dan alleen kijken?en informeren. Je kunt er namelijk ook van alles kopen.?Er is een overdekte streekmarkt waar lokale ondernemers tal van duurzame producten verkopen. Zeep van koemelk, fruitsappen, kaas, jam, biologische groente, wijn en bier en andere verrassende artikelen; er is van alles te koop. Ook is er een berendokter, zijn er gebruikte elektrische fietsen en is er een speciale kledingbus waar gratis gebruikte kleding te verkrijgen is. Bezoekers kunnen daar ook kleding brengen die niet meer gedragen wordt maar die nog heel goed bruikbaar is. De bekende palingvisser Ale de Jager rookt paling en er is een terras voor een hapje en een drankje. Daarnaast kun je deelnemen aan workshops, zoals voederboomstammetjes maken en armbandjes van gedroogde pompoenpitten, en ook heel leuk, je eigen smoothie fietsen.

Gerelateerd nieuws