Netcongestie? Niet in Garyp!

Op 18 april viel er bij de inwoners van Garyp een brief van Liander op de mat of in de bus. Het onderwerp van dit schrijven: locatie nieuwe elektriciteitshuisjes. Door de groei van de vraag naar elektriciteit door elektrisch rijden en ‘stoken’ en doordat huishoudens met zonnepanelen stroom terug leveren, is een duurzaam en krachtig stroomnetwerk essentieel. Hiermee voorkomt Liander dat er in de (nabije) toekomst sprake is van netcongestie. Netcongestie? Juist, file op het stroomnetwerk.

File op het stroomnetwerk Wanneer is de vraag naar stroom hoog? Dat is even in de ochtend om te douchen en om het ontbijt te maken, om wasmachine, droger en/of vaatwasser aan te zetten én vanaf een uur of vijf ‘s middags wanneer mensen weer thuiskomen, gaan koken en gaan douchen bijvoorbeeld. Op díe momenten leveren de zonnepanelen juist niet zoveel stroom op, omdat zij – afhankelijk van de plaatsing op het dak, en dat is meestal rond het zuiden – hoofdzakelijk rondom de middag hun piek terug leveren. De hele wijk doet hetzelfde, zowel in het patroon van verbruik als bij levering. Problemen door overbelasting behoren na de plaatsing van de extra elektriciteitshuisjes en een verzwaring van het net tot het verleden. Geen overbelast stroomnet en dus geen file meer.

Vragen over de werkzaamheden of over de elektriciteitshuisjes? Kijk op liander.nl/regio/friesland/garyp of bel tussen 8:00 en 17:00 uur naar 088 – 542 64 44.

Gerelateerd nieuws