ONDERZOEK VAN INDEPENDER NAAR ENERGIELABELS DUURZAAMHEID

Een derde van de Friese huizen is zuinig

Wybe Fraanje

LEEUWARDEN In Fryslân staan bijna 56.000 woningen met energielabel A. Dat is 31 procent van alle woonhuizen in de provincie met een geldig energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van Independer.

Elke woning die verkocht of verhuurd wordt, moet verplicht een energielabel hebben. Zo’n label geeft een indicatie van energiezuinigheid en duurzaamheid van de woning. De mate van isolatie, de aanwezigheid van zonnepanelen of een warmtesysteem worden uitgedrukt in een label van G (zeer hoog energieverbruik) tot A++++ (nul op de meter). ,,De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en die hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, uit.

Independer onderzocht het register van energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daaruit bleek dat 31,2 procent van de Friese huizen met een geldig label energielabel A heeft, het label dat aangeeft dat het om een zeer energiezuinige woning gaat. Landelijk gaat het om 34,5 procent van de woningen.

Harlingen blijkt het beste te scoren: ruim 54 procent van de woningen heeft een A-label. Daarmee haalt Harlingen de landelijke top vijf. Vlieland (48 procent), Heerenveen en Ooststellingwerf (35) en De Fryske Marren (34) maken de Friese top vijf compleet.

De minste A-labels staan op het Waddeneiland Terschelling, waar 19 procent van de woningen zo’n duurzaam label heeft. Ook Ameland (21 procent) en Achtkarspelen (24) tellen naar verhouding weinig energiezuinige woningen.

Label F en G

Van alle woningen in Nederland met een geldig energielabel heeft 8 procent energielabel F of G. Dat zijn vaak oude huizen met enkel glas en slechte isolatie. In Fryslân gaat het om ruim 10 procent van de huizen. Op Terschelling en in Noardeast-Fryslân heeft respectievelijk 24 en 16 procent van de woonhuizen energielabel F of G. In Smallingerland heeft nog geen 6 procent zo’n onzuinig energielabel.

Bron: Friesch Dagblad

Gerelateerd nieuws