Salderingsregeling zonnepanelen blijft voorlopig bestaan

DEN HAAG De gunstige salderingsregeling voor miljoenen eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer.

De twee grootste fracties, BBB en PvdA/GL zullen dinsdag tegen het plan gaan stemmen. Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zij vrezen onder meer dat zonder de zogenoemde salderingsregeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.

Ook maatschappelijke partijen zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), vereniging Eigen Huis en de Woonbond riepen de senaat op om niet in te stemmen met afbouw. Energiemaatschappijen hopen juist wel op afbouw.

Zorgen niet wegnemen

Demissionair D66-minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft zorgen inderdaad niet kunnen wegnemen, zegt senator Ferd Crone (PvdA/GL). „Nu lagere inkomens en huurders aan de beurt zijn schrappen wij saldering niet. We gaan geen oude schoenen weggooien voor er nieuwe zijn.” Ook PVV, JA21, PvdD en SP verklaarden eerder al tegen het plan van Jetten te zijn.

De Consumentenbond is blij dat het wetsvoorstel geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Hierdoor blijft de gunstige regeling voor eigenaren van zonnepanelen voorlopig bestaan. Afbouwen op de manier die was voorgesteld zou volgens de Consumentenbond „een rem op de energietransitie hebben betekend”. „Gelukkig heeft een meerderheid ingezien dat er, voordat de regeling wordt afgeschaft, een solide alternatief moet liggen, dat voldoende zekerheid en vertrouwen geeft aan huurders en woningeigenaren met een kleine portemonnee om zonnepanelen aan te schaffen”, reageert een woordvoerster. „Juist nu voor hen zonnepanelen binnen bereik kwamen, dreigde hen de pas afgesneden te worden.”

Het wetsvoorstel van Jetten stelde voor om de salderingsregeling voor huishoudens, waarmee teruggeleverde stroom wordt weggestreept tegen stroom die op andere momenten wordt gebruikt, tussen 2025 en 2031 stapsgewijs af te bouwen. De Consumentenbond benadrukt niet tegen de afbouw van de salderingsregeling „an sich” te zijn, maar vindt dat er voor consumenten meer zekerheid moet zijn over bijvoorbeeld de terugverdientijd van zonnepanelen.

Jetten gaf eerder aan dat er – door het in stand houden van de salderingsregeling – een gat van 2,8 miljard euro (opgesteld tot het jaar 2031) zal ontstaan. Daar moet nu alternatieve dekking voor worden gezocht.

Bron: Friesch dagblad

Gerelateerd nieuws