De wachttijden voor plaatsing van energiezuiniger warmtepompen kunnen volgend jaar normaliseren. De soms maanden wachttijd van dit voorjaar zouden volgens een verwachting in 2023 kunnen teruglopen, aldus Vereniging Warmtepompen, al is dat geen zekerheid.
De branchevereniging ziet nu al dat het aanbod verbetert. Komende maanden zou die trend kunnen doorzetten, is de verwachting.
Installatiebedrijven en leveranciers breiden het aantal installateurs uit, met specifiek ook kennis van nieuwe warmtepompen. Dat moet de installatietijd halveren, zo belooft de branchevereniging Techniek Nederland.
Door de energiecrisis vanwege de extreem hoge gasprijs is er een run op zuiniger warmtepompen ontstaan. Maar bedrijven konden die vraag beperkt aan. De achterstand in productie van vooral hybride warmtepompen, die samenwerken met de bestaande cv-ketel, werd vooral veroorzaakt door schaarste aan materialen en onderdelen zoals chips, stelt de branche.
In 2022 lijkt er 37 procent meer warmtepompsystemen bij te komen, tot bijna 100.000 stuks. De helft daarvan is zo’n hybride warmtepomp. In 2021 werden er bijna 72.500 nieuwe aangesloten. Het leeuwendeel staat in nieuwbouw.
Een ander knelpunt is het tekort aan monteurs. Volgens de arbeidsmarktmonitor van ABN AMRO was eind september 34 procent van alle vacatures gekoppeld aan de energietransitie moeilijk te vervullen. ,,Dit is meer dan het totale cijfer, 23 procent, van alle beroepen. Wat het belang van personeelsbeleid voor de energietransitie toont”, aldus sector-econoom Sonny Duijn van ABN AMRO.
Het tekort slinkt snel, zo stelt Techniek Nederland, de installateurskoepel met zesduizend aangesloten installatiebedrijven. Dat is voor een belangrijk deel op te lossen door bijscholing van verwarmingsmonteurs, stelt zij.
In de technieksector is een totaal tekort van 20.000 technische vakmensen, die niet alleen warmtepompen en zonnepanelen plaatsen. ,,Als er niets gebeurt zijn dat er in 2025 zo’n 40.000. Dan gaat het dus om alle technici in de branche”, zo verwijst de sector naar elektriciens, sanitair-installateurs, ICT’ers, werkvoorbereiders en projectleiders.
Techniek Nederland wil het tekort aan vakmensen terugdringen door de arbeidsmarkt voor technici anders op te zetten, zo meldt het in een voorstel aan het kabinet.
Er moet een centrale plek komen voor starters, zijinstromers, de nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een andere technische sector overwegen, aldus voorman Doekle Terpstra van Techniek Nederland.
,,In 2022 is de markt in de bestaande bouw merkbaar op gang gekomen”, aldus voorzitter Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen. In 2030 moeten er volgens kabinets-beleid in bestaande woningen een miljoen warmtepompen zijn geïnstalleerd, inclusief de hybride installatie naast de cv-ketel.
Opleidingscentra
Sinds 2018 zijn er na afspraken tussen de installatiesector en de overheid zeven extra opleidingscentra opgezet. Dat heeft ruim vierduizend extra installateurs van warmtepompen opgeleverd, aldus Agterberg.
,,Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar woningen, bieden warmtepompen grote kansen voor de utiliteitsbouw. Utiliteitssystemen zijn gemiddeld veel groter. Daar blijft de groei echter flink achter”, aldus Agterberg over de bijna 2300 grote installaties die er vorig jaar kwamen.
Kansen zijn er volgens Agterberg vooral in de gestapelde bouw in combinatie met warmtenetten.
Theo Besteman, Friesch Dagblad