Warmtepompen bespaarden in januari 100 miljoen kuub gas

Het groeiend aantal warmtepompen in Nederland begint zijn vruchten af te werpen. In de koude januarimaand leverden ze 30 procent meer groene warmte dan vorig jaar, goed voor een besparing van 100 miljoen kuub gas. Het totaal aan opgewekte groene energie steeg ten opzichte van januari 2023 met 9 procent.

Al half miljoen warmtepompen

Dat warmtepompen een steeds grotere bijdrage leveren aan de opgewekte groene energie komt simpelweg omdat er steeds meer bij komen. In 2023 werden 167.000 nieuwe pompen geïnstalleerd, zodat er nu 568.000 staan in Nederland, becijferde het Warmtepomp Trendrapport van Dutch New Energy Research. Daar komen er de komende jaren nog honderdduizenden per jaar bij. De warmtepompen leverden afgelopen maand circa 3 petajoule hernieuwbare warmte op. Dat is qua energie vergelijkbaar met bijna 100 miljoen kubieke meter aardgas.

Milieuwinst

Vorig jaar ontstond er commotie rondom de warmtepomp. De productie ervan bleek meer impact op het milieu te hebben dan eerder gedacht. Neemt niet weg dat de warmtepomp onderaan de streep een positief klimaateffect heeft, benadrukte energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal eerder: “Net als bij een gasketel kost het maken van een warmtepomp grondstoffen en energie, dat belast het milieu. Het is een investering en na een aantal jaren wordt er milieuwinst behaald.”

Derde van stroom uit windmolens

Het klimaatplatform benadrukt steeds dat slechts 20 procent van alle energieverbruik in Nederland stroom is en 55 procent warmte. Van alle opgewekte stroom in januari was 45 procent groen. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog 41 procent. Windmolens hadden hierin het grootste aandeel. Zij produceerden ruim 31 procent van alle elektriciteit. Biomassa was in januari de nummer twee in groene stroomopwekking met 7,5 procent.

60 procent zonnestroom op januaridag

De bijdrage van zonne-energie was, zoals gebruikelijk in de winter, beperkt. Zonnepanelen produceerden 6,2 procent van alle elektriciteit. Toch wekten ze in januari meer groene stroom op dan in zomermaand juli in 2019. Dat komt omdat er vorig jaar voor 4,8 gigawatt aan zonvermogen bij kwam en Nederland inmiddels wereldkampioen zonne-energie is. Op 27 januari leverden zonnepanelen op enig moment zelfs 60 procent van alle gebruikte stroom in Nederland.

Bron: msn.com

Gerelateerd nieuws